A a n m e l d i n g v o o r a m b a s s a d e u r t i j d e l i j k g e s l o t e n

De aanmelding is tijdelijk stopgezet. Kom in augustus weer terug!

Wil je ons toch steunen? Geef je dan op als supporter!

Wat is Luister Eens?

Luister Eens bouwt aan een samenleving waarin het voor iedereen – werkgevers, leraren, studenten, buren, familie, vrienden, wijkprofessionals – normaal is om te praten over mentale gezondheid. Wij geloven dat dat begint bij écht goed luisteren. Luisteren naar de mensen die dagelijks met vooroordelen, stigma’s en misverstanden over hun mentale gezondheid te maken hebben. Daarom creëren wij, samen met onze groep ambassadeurs, een beweging. Samen werken we grondig aan de acceptatie en participatie van mensen met mentale klachten.

Meer over Luister Eens

Ambassadeurschap

Heb jij, of iemand in je naaste omgeving, te maken (gehad) met mentale gezondheidsproblemen? Wil je je inzetten om stigma’s te doorbreken? Andere mensen leren om goed te luisteren? Dan kun je ambassadeur worden! Wij geloven namelijk dat jouw verhaal breed gehoord en gedeeld mag worden. Bij werkgevers, scholen en mensen in je wijk. Samen met jou en 49 andere ambassadeurs leren we de hele samenleving luisteren, en gaan we het gesprek over luisteren blijvend voeren. Zo wordt praten over mentale gezondheid de normaalste zaak van de wereld en zorgen we ervoor dat mensen met mentale klachten gewoon (weer) mee kunnen doen.

Verhalen van ambassadeurs

Cloud is 23, werkt als fotograaf en geeft les over mentale gezondheid, houdt van buiten zijn en nieuwe dingen proberen, en heeft last van angst, depressies en een persoonlijkheidsstoornis. ‘Je hoeft het niet alles te begrijpen, maar het gevoel dat iemand het probeert betekent veel.’

Daan: 'Het is fijn als mensen me het gevoel geven: mocht je willen praten, dan ben ik er.'

Jan: 'Mijn mentale klachten zeggen weinig over wie ik ben, ze zijn slechts een klein onderdeel van mij.'

W a t d o e j e a l s a m b a s s a d e u r ?

Het is aan jou om invulling te geven aan je rol als ambassadeur. Dat kan op verschillende manieren, dat bepalen we in overleg. Misschien wil jij bijvoorbeeld je verhaal op een podium doen, heb je een groot netwerk dat je kan activeren, of wil je meedenken met andere ervaringsdeskundigen in je regio. We luisteren vooral naar jou en jouw ideeën over hoe we vooroordelen over mentale gezondheid kunnen doorbreken.

Wat kun je verwachten?

  • Een hecht netwerk bij jou in de buurt waar je onderdeel van wordt
  • Workshops op regelmatige basis waarmee je werkt aan je persoonlijke groei en je je ambassadeurschap nog beter vorm kunt geven
  • Ondersteuning van andere ambassadeurs én de psychologen van onze partner OpenUP, zodat jij vooroordelen kunt tegengaan in je eigen omgeving
  • Begeleiding van een vast contactpersoon vanuit het projectteam van Luister Eens, dit is een medewerker van Diversion.
  • Zodra je je aanmeldt nemen we contact met je op, en maken we telefonisch kennis. We willen een zo breed mogelijk ambassadeurspool samenstellen, die overweging nemen we je mee in het Luister Eens-ambassadeurstraject.
  • Ook als je niet bij de selectie zit, kun je een ambassadeur zijn in je eigen omgeving. Misschien ervaar je zelf bijvoorbeeld geen vooroordelen, maar mensen in je omgeving wel. Zolang jij luistert naar de mensen om je heen en het gesprek durft te starten, kun jij meedoen met onze beweging. We hebben iedereen nodig, jou dus ook!

Wat verwachten we van jou?

  • Je hebt vooral veel zin en beschikbaarheid om je in te zetten voor het bespreekbaar maken van mentale gezondheid
  • Je bent minimaal 4 uur per maand (1 uur per week) beschikbaar
  • Je doet mee aan minimaal twee workshops per jaar