We bouwen

Luister Eens bouwt aan een samenleving waarin het voor iedereen – werkgevers, leraren, buren, vrienden, wijkprofessionals – normaal is om het over mentale gezondheid te hebben. Met als doel dat er minder misverstanden, stigma’s en vooroordelen over mentale klachten zijn. Wij geloven dat dat begint bij écht goed luisteren. 

We luisteren

De dagelijkse ervaringen van onze ambassadeurs vormen de basis van onze beweging. Samen zetten we ons in om obstakels, vooroordelen en stigma’s weg te nemen die het leven met mentale klachten ingewikkelder maken dan het zou moeten zijn.

We doorbreken

Om deze verandering te bereiken, ontwikkelen we methodes om die vooroordelen en stigma’s te doorbreken. Daarmee gaan we wijken in waarin nog weinig over mentale gezondheid wordt gepraat, informeren we scholen in heel Nederland, komen we langs op de werkvloer en voeden we het maatschappelijke debat.

We veranderen

Zo zorgen we er samen voor dat het heel normaal wordt om naar elkaar te luisteren als het om mentale gezondheid gaat. We confronteren de samenleving op verschillende plekken met het gesprek over mentale gezondheid. Waarom? Omdat we geloven dat het voor mensen die stigma ervaren makkelijker wordt om mee te doen, als het voor iedereen normaler is om te praten over je mentale gezondheid.

Een groot stigma is vaak dat mensen denken dat jij er zelf verantwoordelijk voor bent, omdat het lijkt alsof mentale problemen je eigen schuld zijn.

“Je zou op de middelbare school les moeten krijgen over persoonlijke ontwikkeling en hoe je met mentale gezondheidsproblemen kunt omgaan.

“Er mag van mij best wel meer focus liggen op de positieve kwaliteiten van iemand die ‘anders’ zijn. Bij autisme is dat bijvoorbeeld doorzettingsvermogen, eerlijk zijn, nauwkeurig zijn… daar zitten genoeg voordelen aan.”

Zo doen we dat

1

Ontwerpend onderzoek

We doen doelgericht onderzoek, en werken doorlopend met ervaringsdeskundigen. Dit zijn zowel mensen met klachten als hun naasten. Zij worden bij elke stap van onze processen betrokken om te zorgen dat hun realiteit de basis vormt van onze acties. 

2

Luistermethodes

In samenwerking met onze ambassadeurs ontwikkelen we verschillende luistermethodes. Op de werkvloer, op scholen en in de wijk leggen we ons oor te luister om samen met onze ambassadeurs tips en tools te ontwikkelen, en daarmee het gesprek over mentale gezondheid duurzaam aan te wakkeren. 

Word ambassadeur
3

Activeren

De komende vijf jaar zorgen we ervoor dat de verhalen van onze ambassadeurs door iedereen gehoord worden. Zo zorgen we er samen voor dat het heel normaal wordt om te praten over mentale gezondheid. 

Word ambassadeur

Heb je hulp nodig bij mentale klachten?

Luister Eens is geen kennisinstituut – die zijn er al. Ook zijn wij zelf geen psychologen, maar werken we wel met ze samen. Neem contact op met je huisarts of een professional bij jou in de buurt als je mentale klachten of problemen hebt.

Mind Korrelatie

Heb je last van een depressie of andere mentale klachten of problemen? Erover praten kan al een groot verschil maken. Neem contact op met MIND Korrelatie voor advies en hulp. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 uur bereikbaar: telefonisch, via WhatsApp en via chat.

OpenUp

Wil je graag aan de slag met jouw mentale gezondheid? Bij OpenUp kun je in gesprek met een psycholoog, maar ook zelfstandig aan de slag met thema’s als stress, zingeving en werkprestaties via masterclasses, online programma’s en health check-ins. Ook kun je direct chatten met een psycholoog.

113

Denk jij aan zelfdoding, of maak je je zorgen om iemand anders? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-113 of chat op 113.nl