D o o r b r e e k s t i g m a ' s : m a a k m e n t a l e g e z o n d h e i d b e s p r e e k b a a r i n j o u w k l a s

De mentale gezondheid van jongeren in Nederland staat steeds meer onder druk. Middelbare scholieren geven vaker aan dat ze mentale problemen hebben en de ervaren werkdruk op school neemt toe (SCP, 2022). Toch is het vaak lastig om dit bespreekbaar te maken in de klas. Terwijl dit juist zo waardevol kan zijn, blijkt keer op keer. Het leidt tot meer begrip, en vaak tot minder schaamte, angst en eenzaamheid. Door het gesprek open te breken is het mogelijk om hardnekkige stigma’s rondom mentale klachten te verminderen.

Maar, het is niet altijd makkelijk om hier als docent mee te starten. ‘Is de sfeer in de klas wel veilig genoeg? Hoe maak ik vooroordelen over mentale klachten bespreekbaar? Moet ik zelf wél of juist niet mijn eigen kwetsbaarheid delen?’ Allemaal terechte vragen, waarbij het antwoord van persoon tot persoon verschilt. Elke school, elke docent, elke leerling en elke klas is uniek. Daarom bieden we verschillende mogelijkheden aan voor jou als docent om hiermee aan de slag te gaan.

Maak het verschil met lespakket, training of cursus

Ben je al ready to go en op zoek naar concrete handvatten? Ga dan direct aan de slag met ons lespakket, ontwikkeld in samenwerking met MIND. Heb je eerst behoefte aan meer verdieping? Dan kun je onze training voor jou en jouw collega-docenten boeken of zelfstandig aan de slag gaan met onze uitgebreide online cursus.

“Ik vind het heel goed dat zo’n les gegeven wordt, omdat ik in de gaten heb dat het een taboe is. Psychische klachten in het algemeen zeg maar. Het is goed dat er meer over verteld wordt, zodat er misschien ook meer begrip bij komt kijken.”

– Student, mbo 4 

MIND Young Academy

Liever jonge ervaringsdeskundigen zelf aan het woord laten in de klas? Dan kun je de MIND Young Academy bij jou op school langs laten komen. Aan de hand van ervaringsverhalen van peer educators wordt het gesprek klassikaal opengebroken en wordt de weg naar hulp vrijgemaakt. Al meer dan 700 klassen (!) hebben hier de afgelopen jaren aan meegedaan. De MIND Young Academy is geschikt voor bovenbouwklassen vmbo, havo of vwo en onderbouwklassen mbo (niveau 3 en 4).

Hoe ga jij het verschil maken als docent? ⤵️

Luisterspel

Ontdek met de klas het positieve effect van écht luisteren.

 • Vorm: zelfstandig
 • Voorbereiding: +/- 10 minuten
 • Tijd: 15 minuten tot 1 uur
 • Beschikbaarheid: beperkt

Gratis bestellen

Lespakket

Ga direct en gemakkelijk zelfstandig aan
de slag

 • Vorm: zelfstandig
 • Voorbereiding: +/- 1 uur
 • Lestijd: 3 lesuren
 • Beschikbaarheid: onbeperkt

Download

Training

Word samen met collega’s door ons klaargestoomd om het gesprek in de klas aan te gaan.

 • Vorm: samen met collega’s
 • Voorbereiding: +/- 2 uur
 • Lestijd: zelf te bepalen
 • Beschikbaarheid: beperkt

Naar training

MIND Young Academy

Een beproefd lespakket onder leiding van twee jonge ervaringsdeskundigen

 • Vorm: gegeven door peer educators
 • Voorbereiding: +/- 1 uur
 • Lestijd: 3 lesuren
 • Beschikbaarheid: beperkt

Het programma

Online cursus

Verdiep jouw kennis over mentale gezondheid en ga hierover in gesprek met jouw klas

 • Vorm: zelfstandig
 • Voorbereiding: +/- 6 uur
 • Lestijd: zelf te bepalen
 • Beschikbaarheid: onbeperkt

Naar de cursus

Verhalen van docenten en ambassadeurs

Zohal: 'Geef jongeren de ruimte om zichzelf kwetsbaar op te stellen.'

Daan: 'Het is fijn als mensen me het gevoel geven: mocht je willen praten, dan ben ik er.'

Isaac: 'Ik durf eigenlijk niet echt in te gaan op vragen over hoe het echt met me gaat.'

FAQ

We hebben de meest gestelde vragen (en antwoorden!) alvast voor je op een rijtje gezet. Bekijk ze hieronder.

Waar kan ik meer informatie vinden over dit initiatief, Luister Eens?

Klik vooral even rond op deze website. Luister Eens is een landelijke beweging die stigma’s rond mentale klachten wil doorbreken. Het is een initiatief van Diversion en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en ‘Hey, het is oké’ . We bouwen aan een samenleving waarin het voor iedereen -vrienden, familie, collega’s, leraren, buren- normaal is om over mentale gezondheid te praten.

Waarmee kan ik het beste starten als nieuwe docent?

Dit is afhankelijk van jouw behoefte. Iedere tool is zelfstandig en op zichzelf te gebruiken. Het is bijvoorbeeld niet noodzakelijk om eerst de training te volgen voordat je met het lespakket aan de slag kunt. Kortom: kijk wat bij jou past! Mocht je hier nog vragen of twijfels over hebben, stuur ons dan gerust een mailtje op vertel@luistereens.nl.

Zijn er kosten aan verbonden?

Iedere tool is kosteloos voor jou als docent. Voor de docententrainingen en de MIND Young Academy is wel maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Laat het dus snel weten als je interesse hebt.

Hoe snel kan ik een training of de MIND Young Academy boeken?

Je kunt je vandaag nog aanmelden voor de MIND Young Academy of de docententraining. Vervolgens kijken wij naar de beschikbaarheid van onze lessen en trainingen, de regio van jouw school, het niveau van jouw klas(sen) en de voorkeursperiode van deelname. Mochten lessen of trainingen op het moment van aanmelding niet beschikbaar zijn, dan zetten we je op een wachtlijst. Zodra we de lessen/training ook bij jou op school kunnen aanbieden, laten wij dat aan je weten.

Zijn de MIND Young Academy lessen beschikbaar in heel Nederland?

In principe wel, maar het kan zijn dat we in jouw regio nog even geen lessen kunnen geven. Dat hangt dan bijvoorbeeld samen met de regio’s waar onze peer educators wonen. Uiteraard kunnen we altijd samen kijken naar de mogelijkheden. Laat het ons dus vooral weten als je interesse hebt.

Neem contact met ons op

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan gerust een mailtje. We helpen je graag verder. En heb je suggesties of ideeën voor ons programma? Laat het ons weten! We blijven ons aanbod de komende jaren verbeteren en uitbreiden, dus kom maar op met die feedback.