W e l k o m a m b a s s a d e u r ! H i e r v i n d j e a l l e i n f o o m s t i g m a ' s t e d o o r b r e k e n .

Hallo ambassadeur!

Goed dat jij je bij Luister Eens hebt aangesloten als ambassadeur! Op deze pagina geven we je meer informatie over het ambassadeurschap. Ook vind je hier meerdere tools en handvatten om te beginnen met het doorbreken van stigma’s. 馃挭 Je kunt hier altijd terugkomen als je even niet weet hoe je verder moet.

Luister Eens wordt uitgevoerd door Diversion in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ons team bestaat uit Jeroen, Valerie, Jerrold, Maria, Anouk, Deveney, Mirjam en Mon. We staan altijd klaar om je te ondersteunen, dus schroom niet om contact op te nemen.

Deze pagina is speciaal voor ambassadeurs. Ben je (nog) geen ambassadeur? Word ambassadeur of blijf op de hoogte van Luister Eens!

Op deze pagina vind je…

 

Jouw rol als ambassadeur

Samen met jou en de andere ambassadeurs leren we de hele samenleving luisteren, en gaan we het gesprek over luisteren blijvend voeren. Zo wordt praten over mentale gezondheid de normaalste zaak van de wereld en zorgen we ervoor dat mensen met mentale klachten gewoon (weer) mee kunnen doen. Je zet jouw eigen ervaringen met mentale klachten in om stigma鈥檚 te doorbreken. Als ervaringsdeskundigen zijn jullie het fundament van Luister Eens. Jij kan je dan ook op verschillende manieren inzetten. Je hoeft niet overal aan mee te doen, maar kan aangeven hoe jij het liefst aan Luister Eens wil bijdragen!

Hoe? Bijvoorbeeld door…

 • Deel te nemen aan activiteiten zoals een dialoogsessie, docententraining of actie op straat. Daarvoor word je per mail uitgenodigd. Bekijk de agenda.
 • Activiteiten te organiseren in jouw regio. Neem contact op als je een idee hebt!
 • Mee te denken over activiteiten en tools.
 • Jouw verhaal en dat van Luister Eens te verspreiden in je eigen netwerk. Zo kun je een live-video op Instagram delen, een gesprek voeren op je school of je werkgever wijzen op de tools聽van Luister Eens.
 • Idee毛n uit te wisselen met je mede-ambassadeurs tijdens een van onze bijeenkomsten.

Aan de slag

Je bent ambassadeur鈥攚at nu? Je kunt je rol al direct benutten in je dagelijks leven door met iemand in je omgeving te praten over jouw verhaal. Een goed begin is iemand bij wie je je op je gemak bij voelt, maar die jouw verhaal nog niet (helemaal) kent.

Ga aan de slag met de online ambassadeurstraining

Wil je meer weten over methodes en tips om je verhaal te delen en het gesprek erover te voeren? Dan kun je de online ambassadeurstraining volgen. Die bestaat uit vier modules waarmee je door alle aspecten van het ambassadeurschap wordt geloodst. Je kunt de modules ook los volgen. Hiermee zul je steviger in je schoenen staan bij het praten over jouw mentale klachten of problemen. Je leest hieronder meer informatie over de training.

Kom naar Luister Eens-activiteiten of -bijeenkomsten

In onze agenda vind jij alle activiteiten, bijeenkomsten en co-creatiesessies die op de planning staan. Houd alvast data vrij voor de bijeenkomsten waar je bij wilt zijn. We houden je ook via de mail op de hoogte. Via diezelfde mails sturen we ook de offici毛le uitnodigingen waarmee je je voor de activiteiten kunt aanmelden.

Wil je zelf iets organiseren, maar heb je hulp nodig? Weet ons te vinden! Neem contact op.

Kom in contact met de andere ambassadeurs

We hebben een WhatsApp-groep waarin de ambassadeurs elkaar op een laagdrempelige manier kunnen spreken en updates kunnen geven. Neem contact met ons op om toegevoegd te worden aan de groep:

Verhalen van andere ambassadeurs

Daan: 'Het is fijn als mensen me het gevoel geven: mocht je willen praten, dan ben ik er.'

Isaac: 'Ik durf eigenlijk niet echt in te gaan op vragen over hoe het echt met me gaat.'

Lina: 'Mijn ouders kunnen mij moeilijk iets geven wat ze zelf niet hebben gekregen.'

Volg de online ambassadeurs-training voor een vliegende start

Leermodules

Online ambassadeurstraining

Hoe zorg je ervoor dat de boodschap van jouw verhaal echt overkomt op de luisteraar? En hoe cre毛er je een veilige sfeer waarin ook anderen hun ervaring durven delen?

Alles over Luister Eens

Wij doorbreken stigma's op mentale kwetsbaarheden!
 

Lees meer

Alles over stigma's

Zelfstigma, ervaren stigma, publiek stigma... Wat is wat?

Lees meer

Alles over onze methode

Hoe werkt praten over mentale gezondheid tegen stigma's?

Lees het artikel

Alles over luisteren

Acht tips om een geweldige luisteraar te worden.

Lees de tips

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hieronder vind je de antwoorden op de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Hoe kan ik als ambassadeur bijdragen aan de doelen van Luister Eens?

Onze ambassadeurs zijn betrokken bij alle stappen van Luister Eens; jullie zijn ons fundament. Jij kan je dan ook op verschillende manieren inzetten. Je hoeft niet overal aan mee te doen; je kan zelf aangeven welke activiteiten jij het leukst en meest waardevol vindt! Wat je ook doet, je maakt impact door hierbij jouw eigen ervaringen met mentale klachten of problemen in te zetten.

Hoe? Bijvoorbeeld door...
 • Deel te nemen aan activiteiten zoals een dialoogsessie, docententraining of actie op straat. Daarvoor word je per mail uitgenodigd. Bekijk de agenda.
 • Activiteiten te organiseren in jouw regio. Neem contact op als je een idee hebt!
 • Mee te denken over activiteiten en tools.
 • Jouw verhaal en dat van Luister Eens te verspreiden in je eigen netwerk. Zo kun je een live-video op Instagram delen, een gesprek voeren op je school of je werkgever wijzen op de tools聽van Luister Eens.
 • Idee毛n uit te wisselen met je mede-ambassadeurs tijdens een van onze bijeenkomsten.

Ik wil stigma鈥檚 op mentale problemen verminderen, maar waar moet ik beginnen?

Super dat jij samen met ons stigma鈥檚 wil doorbreken! Dit doe je door jouw eigen ervaringen te delen en met anderen in gesprek te gaan over mentale gezondheid. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Om je hiermee op weg te helpen hebben wij een online ambassadeurstraining voor jou ontwikkeld. Die bestaat uit vier modules waarmee je door alle aspecten van het ambassadeurschap wordt geloodst. Hiermee zul je steviger in je schoenen staan bij het praten over jouw mentale klachten of problemen. Je leest hier meer informatie over de cursus.

Krijg ik begeleiding tijdens mijn rol als ambassadeur?

Wij helpen jou graag om jouw rol als ambassadeur zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Je krijgt daarom ondersteuning en begeleiding van 茅茅n vast contactpersoon uit het team van Luister Eens (dit is een medewerker van Diversion) 茅n de psychologen van onze partner OpenUp.

Luister Eens

We organiseren trainingen om jou zo goed mogelijk voor te bereiden voor jouw activiteiten. We checken ook af en toe bij jou in als je activiteiten hebt uitgevoerd om te horen hoe het gaat en of je we ergens mee kunnen ondersteunen. Weet ons ook altijd te vinden met vragen, twijfels of idee毛n! Bel met ons via 020 578 79 97 of mail naar vertel@luistereens.nl.

OpenUp

De makkelijkste manier is om een consult in te plannen via de website. Wanneer je een consult boekt, geef je aan dat je via Luister Eens komt. Wanneer je advies wil omtrent een acute situatie dan kan je het beste het telefoonnummer bellen (020 2444888). Dan staat een psycholoog je direct te woord met passend advies. Handig om ook dan even te melden dat je via Luister Eens komt.

Hoe kom ik in contact met Luister Eens?

Hoe kom ik in contact met mijn mede-ambassadeurs?

We hebben een WhatsAppgroep! In deze groep kun je inspiratie en updates met elkaar te delen. Wees niet bang: het wordt geen eindeloze berichtenstroom. Wel blijf je op de hoogte van de activiteiten van Luister Eens en jouw mede-ambassadeurs. Ook kan je op een laagdrempelige manier met andere ambassadeurs in contact komen. Zit je niet in de groep, maar wil je wel toegevoegd worden? Neem dan contact op. Bel Valerie of Jenny via 020 578 79 97, Whatsapp naar 06 81 27 03 12 of mail naar vertel@luistereens.nl.

Hoe werkt de vrijwilligersvergoeding?

Om jou te compenseren voor de inzet die je doet voor Luister Eens willen we jou graag een vrijwilligersvergoeding aanbieden. Hieronder vind je meer informatie.

Wanneer kun je aanspraak maken op vrijwilligersvergoeding?

 • Bij deelname aan een videoproductie, Instagram live, of andere live productie onder de vlag van Luister Eens.
 • Bij het afnemen van een interview wat gedeeld gaat worden op de website en social mediakanalen van Luister Eens.
 • Bij het helpen ontwerpen van een training of workshop door het organiseren van-, of deelnemen aan een ontwerpsessie.
 • Bij het geven van trainingen en/of workshops aan groepen onder de vlag van Luister Eens.
 • Bij deelname als gespreksleider bij een straatactie of dialoogsessie onder de vlag van Luister Eens.
 • Bij het maken van reiskosten om op locatie te komen voor Luister Eens. (Bij het reizen met het OV mits hier bonnen voor worden ingeleverd)
Voor alle bovenstaande punten geldt dat er vooraf afstemming geweest moet zijn met team Luister Eens om in aanmerking te kunnen komen voor de vrijwilligersvergoeding. Kom je zelf met een idee of initiatief? Heel fijn! Echter kunnen wij niet alle eigen initiatieven vergoeden. Wil je hier wel vergoeding voor ontvangen, dan moet dit vooraf aangegeven worden bij team Luister Eens en zullen we gaan kijken of we hier wel of geen vergoeding voor kunnen geven.

In welke gevallen kan er geen aanspraak gemaakt worden op vrijwilligersvergoeding

 • Bij aanmelding van het ambassadeurschap.
 • Bij deelname aan de kennismakingsbijeenkomst, workshops/trainingen voor jouw eigen ontwikkeling.

De hoogte van de vrijwilligersvergoeding

Voor de verschillende typen activiteiten hanteren we de volgende vergoedingen, hierin hebben we 2 uur reistijd verwerkt:
 • Interview (schriftelijk) 鈥 30 euro
 • Video voor de website 鈥 40 euro
 • Instagram Live 鈥 25 euro
 • Dialoogsessie of straatactie 鈥 35 euro
 • Ontwerpsessie 鈥 25 euro
 • Docententraining 鈥 20 euro
 • Pitch/Presentatie 鈥 25 euro
Wettelijk gezien mag de vrijwilligersvergoeding in 2024 niet meer zijn dan 鈧 5,50 euro per uur, 鈧 210,- per maand en 鈧2.100,- per jaar. De maximum bedragen per maand en jaar zijn inclusief reiskosten.
Let op! Ontvang je meer dan deze maximum bedragen? Dan is de hele vergoeding belast voor de inkomensbelasting. Deze moet dan opgegeven worden in de aangifte inkomstensbelasting.
Let op! Werkt je bij verschillende organisaties als vrijwilliger? En krijg je per organisatie niet meer dan de maximumvergoeding, maar bij elkaar opgeteld wel? Dan moet je de vergoedingen opgeven in de aangifte inkomstenbelasting.

Hoe vraag je de vrijwilligersvergoeding aan?

Je kunt de vrijwilligersvergoeding aanvragen door dit declaratieformulier in te vullen en te versturen naar jouw contactpersoon via vertel@luistereens.nl.
Let op! Voor de vergoeding van reiskosten met het openbaar vervoer moeten ook de bonnetjes worden toegevoegd. Reis je met de auto? Dan kan je dit formulier invullen en samen met het declaratieformulier hierboven opsturen.

Welke activiteiten staat er bij Luister Eens op de planning?

Per mail word je officieel uitgenodigd voor de bijeenkomsten. Je kunt een overzicht van de aankomende evenementen in onze agenda op deze website vinden.
Bekijk de agenda

Contact

Staat je vraag niet in de FAQ of heb je ergens ondersteuning bij nodig? Neem gerust contact op met team Luister Eens.
馃摟 vertel@luistereens.nl
馃摓 020 578 79 97