In gesprek over mentale gezondheid aan de hand van kunst

“Vroeger wist ik wel dat je je armen en benen kon breken en dat dat dan later weer kon herstellen, maar ik wist niet dat je geestelijk gebroken kon worden en dat dat nadien ook herstelde.” - Vincent van Gogh in een brief aan zijn broer Theo in 1889.

E e n b i j z o n d e r e s a m e n w e r k i n g

Het Van Gogh Museum en Luister Eens slaan de handen ineen om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Net als veel mensenzo ook de ambassadeurs van Luister Eens kampte Vincent van Gogh met mentale problemen. Gelukkig kon hij zijn gevoelens delen met zijn broer Theo, wat hem door moeilijke periodes hielp. Vanuit diezelfde gedachte wil het Van Gogh Museum anderen inspireren om te praten over hun mentale gezondheid en stimuleren om naar elkaar te luisteren. 

Samen hebben we een vernieuwde versie van het succesvolle Luisterspel ontwikkeld. Het spel bevat nu een aantal van Van Gogh’s kunstwerken om via een andere weg het gesprek te openen over gevoelens en emoties. Naast het spel organiseren we evenementen zoals de Living Library, waar bezoekers in gesprek kunnen gaan met een ‘levend boek’ – een persoon die persoonlijke ervaringen deelt over mentale gezondheid en het stigma dat daarbij komt kijken. Ook bieden we creatieve workshops aan, zoals schilderavonden in het museum met de ambassadeurs van Luister Eens. 

Het vernieuwde Luisterspel met Van Gogh’s kunstwerken

Het Luisterspel is ontwikkeld in samenwerking met de ambassadeurs van Luister Eens. Luisteren is essentieel voor een open gesprek over mentale gezondheid. Helaas is dit nog lang niet vanzelfsprekend: mensen vinden het ongemakkelijk, weten niet wat ze moeten zeggen of beginnen direct over zichzelf. Dit spel helpt daarbij. 

Met het vernieuwde Luisterspel ontdek je je eigen luistergewoonten en leer je wat het effect kan zijn als je een open houding aanneemt. De kaarten in het spel tonen kunstwerken van Vincent van Gogh, gecombineerd met vragen. Niet iedereen kan direct woorden geven aan hoe ze zich voelen. Maar antwoorden op vragen als ‘Welk schilderij past het best bij hoe jij je nu voelt?’ of ‘In welk schilderij zou jij graag een uurtje doorbrengen?’ maken het makkelijker om een gesprek te starten. 

Dit spel is onderdeel van het startpakket voor zorgcoördinatoren, mentoren en docenten, wat bestaat uit verschillende tools om mentale gezondheid bespreekbaar te maken in het voortgezet- en middelbaar onderwijs. Maar natuurlijk kan iedereen het spelen! Denk jij dat je een goede luisteraar bent? Ontdek het effect van écht luisteren! 

Download de pocketversie van het Luisterspel

Ga direct en gemakkelijk zelfstandig aan de slag

  • Nodig: printer (enkelzijdig afdrukken)
  • Voorbereiding: +/- 1 uur
  • Tijd: 15 minuten tot 1 uur
  • Beschikbaarheid: onbeperkt
Download

Startpakket voor docenten

Handvatten om mentale gezondheid bespreekbaar te maken in de klas

  • Lespakketten (zelfstandig of met ervaringsdeskundigen voor de klas)
  • Trainingen voor docenten
  • Online cursus
  • Het Luisterspel
Meer info

Onderwijsprogramma van het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum heeft een uitgebreid onderwijsprogramma Mentaal welzijn en burgerschap voor basisonderwijs, middelbare scholen en mbo. Naast deze editie van het Luisterspel zijn er programma’s in het museum en online mentorlessen voor in de klas.