tool

Peer education-programma ‘MIND Young Academy’

  • docenten
  • Lesprogramma

B e s p r e e k b a a r m a k e n e n h e r k e n n e n

Om een mentaal gezonde generatie op te bouwen, is het belangrijk om mentale klachten al in een vroeg stadium bespreekbaar te maken en te leren herkennen. Steeds meer jongeren in Nederland hebben te maken met mentale klachten zoals slecht slapen, piekeren en angst. Omdat jongeren het moeilijk vinden om over hun mentale gezondheid te praten, duurt het vaak te lang voordat ze hulp krijgen. Gelukkig zijn er diverse initiatieven en programma’s die je op school kunt inzetten om dit onderwerp effectief te bespreken. De MIND Young Academy is een initiatief van Diversion en MIND en is een van de tools die Luister Eens graag onder de aandacht brengt.

De MIND Young Academy helpt om het bespreken van mentale gezondheid in de school te normaliseren en de drempel naar hulp voor jongeren te verlagen. Aan de hand van ervaringsverhalen van ‘peer educators’, wordt het gesprek klassikaal open gebroken en wordt de weg naar hulp vrijgemaakt. Het programma is ontwikkeld voor bovenbouwklassen vmbo, havo of vwo en onderbouwklassen mbo (niveau 3 en 4).

Wat houdt het onderwijsprogramma in?

Tijdens een lessenreeks van 3 lessen van 50 tot 60 minuten delen 2 jongeren hun ervaringen. Deze peer educators maken via persoonlijke verhalen mentale gezondheid op een laagdrempelige en interactieve manier bespreekbaar in de klas. Omdat deze peer educators zelf te maken hadden (of hebben) met mentale kwetsbaarheid, kunnen zij makkelijker het gesprek openbreken in de klas. Dit doen ze in nauw contact met docenten en zorgprofessionals in de school. Hun verhalen zorgen bij de leerlingen en studenten voor een eye-opener; je bent niet gek, en je bent zeker niet de enige die zich wel eens uit balans voelt. Ook weten jongeren na het programma de weg naar verdere hulp te vinden, wanneer zij dat nodig hebben.

Inmiddels hebben landelijk al meer dan 700 klassen in de afgelopen 7 jaar aan de MIND Young Academy meegedaan.

Dit bereik je met de MIND Young Academy

Het programma zorgt ervoor dat jongeren:
– Mentale klachten leren (h)erkennen;
– Een lagere drempel voelen om in de klas met elkaar te praten over mentale gezondheid;
– De weg naar hulp leren kennen en wanneer nodig weten hoe zij zichzelf of iemand in hun omgeving kunnen helpen.

“Er heerst nu minder een taboe op het thema: veel leerlingen spraken voor de eerste keer(!) over mentale gezondheid. Dit soort gesprekken komen niet heel vaak tot stand in het klaslokaal.”

Docent na de MIND Young Academy-lessen

Impact

Duizenden jongeren zijn dankzij de MIND Young Academy gestimuleerd om open te zijn over hun mentale gezondheid. In de door MIND en Diversion uitgebrachte publicatie ‘Jongeren en psychische gezondheid’ zijn 5 jaar aan ervaringen van MIND Young Academy gebundeld. Download hieronder de publicatie en lees over onze ervaringen, visie, signalen uit de klas, effectieve oplossingen én kijk op de toekomst.

Download publicatie

Wil je meer weten?

Lees meer over de MIND Young Academy op de website van MIND. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om de MIND Young Academy bij jou op school in te zetten? Stuur een e-mail naar vertel@luistereens.nl. We nemen dan persoonlijk contact met je op. De beschikbare plekken die we hebben vullen zich snel. Mocht je net te laat zijn, plaatsen we je op een wachtlijst.