tool

Lespakket: maak mentale gezondheid bespreekbaar in de klas

  • docenten
  • Werkbladen

Z e l f s t a n d i g a a n d e s l a g

Wanneer je direct aan de slag wil met het onderwerp mentale gezondheid, dan kan je gebruik maken van het lespakket. Het lespakket draagt bij aan een open gesprek in de klas over mentale gezondheid, waarbij luisteren naar elkaar centraal staat. Ook helpt het leerlingen en studenten beter de weg te laten vinden naar hulp in hun directe omgeving, wanneer dit nodig is.

Lesmateriaal

Dit lesmateriaal is geschikt voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs (van vmbo-basis tot vwo) en voor de onderbouw van het mbo (niveau 3 en 4). Het lesmateriaal is ontwikkeld vanuit de MIND Young Academy, het preventie peer education programma van MIND en Diversion. Het materiaal is een aanvulling op het MIND Young Academy programma en de docententraining, maar je hoeft deze programma’s niet gevolgd te hebben om er gebruik van te maken.

Kennisles

Vergroot de kennis over mentale gezondheid

Deze zelfstandige les kan door leerlingen en studenten achter de laptop uitgevoerd worden. De klas maakt kennis met het thema mentale gezondheid en welke vooroordelen er aan kleven. Studenten leren zelfstandig om betrouwbare informatie op te zoeken. Als docent ben je in totaal één uur kwijt aan het uitvoeren van deze les en ongeveer een kwartier aan de voorbereiding.

Download

Groepsopdracht

Een open gesprek over mentale gezondheid

Elke klas is anders. Daarom bestaat deze les bestaat uit twee vormen, zo kun je de opdracht inzetten die het best bij de klas past. Met deze groepsvormingopdracht krijgen studenten handvatten aangereikt om open over mentale klachten te praten en open te spreken over hun eigen ervaringen met mentale klachten. In totaal ben je één uur kwijt aan het uitvoeren van deze les en ongeveer een kwartier aan de voorbereiding.

Download

Project

De weg naar hulp op school

Deze les kan als losstaande opdracht gegeven worden, maar ook als vervolg op een van de andere lessen. De jongeren voeren deze les grotendeels zelfstandig uit. Ze brengen de weg naar hulp binnen school zelf in kaart en ontwikkelen een eindproduct. Voor de voorbereiding en afsluiting staan twee lesuren van ieder 45 – 60 minuten; tussen deze lessen gaan leerlingen en studenten zelfstandig in groepjes aan de slag.

Download